Regulations GrecDoc

English version below :: Version française en bas

ΚΑΝΟΝΕΣ

-Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ-

Άρθρο 1

Το Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ GRECDOC διοργανώνεται από την « Écrans des Mondes », μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που εδρεύει στην περιοχή Brie et 2 Morin του ανατολικού Παρισιού. Το Φεστιβάλ είναι ανοιχτό σε έργα Ελλήνων δημιουργών ντοκιμαντέρ. Κατά την επιλογή των ταινιών, οι διοργανωτές και η επιτροπή επιλογής λαμβάνουν υπόψη τόσο την καλλιτεχνική ποιότητα της ταινίας, όσο και τη δύναμη του περιεχομένου και την πρωτοτυπία της. Μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις θα ληφθεί υπόψη ταινία ξένου σκηνοθέτη, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι το θέμα είναι ελληνικό.

Άρθρο 2

Οι ταινίες μπορούν να υποβληθούν από σκηνοθέτες, παραγωγούς, διανομείς ή οποιονδήποτε άλλο νόμιμο εκπρόσωπο. Η εγγραφή μιας ταινίας στο Φεστιβάλ είναι δωρεάν. Η προβολή του στο πλαίσιο του Φεστιβάλ σε όλες τις εκδόσεις του καθώς και στους σχετικούς μηνιαίους κύκλους (σεζόν) είναι επίσης δωρεάν και δεν υπόκειται σε πληρωμές δικαιωμάτων μετάδοσης.

Άρθρο 3

Μια ταινία που έχει ήδη απορριφθεί από το Φεστιβάλ δεν μπορεί να υποβληθεί εκ νέου.

Άρθρο 4

Για τη φάση επιλογής, οι ταινίες πρέπει να αποσταλούν είτε με γαλλικούς είτε με αγγλικούς υπότιτλους. Η διαθεσιμότητα μιας γαλλικής ή άλλης ευρωπαϊκής έκδοσης της ταινίας, εκτός από την αγγλική, για προβολή στο Φεστιβάλ και στις κινηματογραφικές λέσχες, αποτελεί αποφασιστικό κριτήριο επιλογής σε περίπτωση ισοψηφίας.

Άρθρο 5

Οι σκηνοθέτες των οποίων οι ταινίες θα συμμετάσχουν στο διαγωνισμό θα προσκληθούν στο Φεστιβάλ του Παρισιού για να παρουσιάσουν τις ταινίες τους, υπό την προϋπόθεση ότι κάποιος χορηγός θα συμφωνήσει να χρηματοδοτήσει τα αεροπορικά εισιτήρια και τη διαμονή τους στη Γαλλία. Μπορεί επίσης να κληθούν να παρουσιάσουν την ταινία τους σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις όπου διοργανώνονται τοπικές εκδόσεις. Οι διοργανωτές κάνουν ό,τι μπορούν για να βρουν τέτοιους χορηγούς, αλλά δυστυχώς δεν μπορούν να εγγυηθούν ότι θα είναι επιτυχείς για όλες τις ταινίες.

Άρθρο 6

Η τοποθεσία, η ημερομηνία, η ώρα, η σειρά και ο αριθμός των παραστάσεων (συμπεριλαμβανομένου του ενδεχόμενου αναπρογραμματισμού) και τα τέλη εισόδου αποτελούν ευθύνη των διοργανωτών, οι οποίοι ενεργούν με γνώμονα το συμφέρον της εκδήλωσης.

Άρθρο 7

Η επιτροπή επιλογής αποτελείται από εξειδικευμένες προσωπικότητες και προεδρεύεται από τον διευθυντή του Φεστιβάλ. Ο τελευταίος κάνει συνήθως μια προεπιλογή με βάση τις γνώσεις του για την ελληνική παραγωγή. Για την επιλογή των ταινιών γίνονται δεκτά μόνο τα ακόλουθα μέσα DVD ή Blu-ray με αγγλικούς ή γαλλικούς υπότιτλους ή έναν σύνδεσμο για προβολή στις ίδιες γλώσσες. Σε περίπτωση επιλογής, το φεστιβάλ θα χρειαστεί επίσης ένα press kit και μια καθαρή έκδοση της ταινίας σε υψηλή ευκρίνεια, με το σενάριο χρονοκωδικοποιημένο, στην πρωτότυπη έκδοση και στα αγγλικά ή γαλλικά. Οι συμμετέχοντες πρέπει να στείλουν μόνο αντίγραφα της ταινίας τους. Το Φεστιβάλ δεν ευθύνεται για τυχόν ζημιές στο φιλμ.

Άρθρο 8

Η κριτική επιτροπή του Φεστιβάλ αποτελείται από ικανές προσωπικότητες από την Ελλάδα και τη Γαλλία. Η σύνθεσή του καθορίζεται από τον Διευθυντή του Φεστιβάλ. Η Κριτική Επιτροπή συνεδριάζει κατ’ αρχήν το Σαββατοκύριακο πριν από την έκδοση του Φεστιβάλ στο Παρίσι και απονέμει, μετά από κατάλληλη συζήτηση και ψηφοφορία, τα δύο κύρια βραβεία, δηλαδή: το Golden GreekDoc και το Silver GreekDoc. Τα βραβεία αυτά, εκτός από εξαιρετικές περιπτώσεις, δεν περιλαμβάνουν καμία αμοιβή. Η κριτική επιτροπή ή/και η διεύθυνση του φεστιβάλ μπορεί επίσης να απονείμει άλλα βραβεία ανάλογα με την ειδική κατάσταση κάθε έκδοσης.

Άρθρο 9

Οι κάτοχοι των δικαιωμάτων των επιλεγμένων ταινιών παραχωρούν στο Φεστιβάλ το δικαίωμα να χρησιμοποιεί δωρεάν τις φωτογραφίες και τα αποσπάσματα των επιλεγμένων ταινιών (3 λεπτά το πολύ) στα μέσα μαζικής ενημέρωσης (Τύπος, διαδίκτυο, τηλεόραση), στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ και μόνο για τους σκοπούς της προώθησης του Φεστιβάλ. Συμφωνούν ότι η ταινία τους μπορεί να προβληθεί χωρίς αμοιβή στις ειδικές αίθουσες του Φεστιβάλ στο Παρίσι και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, καθώς και ότι μπορεί να αναρτηθεί στο διαδίκτυο με περιορισμένη πρόσβαση (με σύνδεση και κωδικό πρόσβασης) για τις ανάγκες της οργάνωσης του Φεστιβάλ και των σχέσεων με το κοινό και τον Τύπο, καθώς και για το έργο της επιτροπής επιλογής και της κριτικής επιτροπής.

Άρθρο 10

Το Φεστιβάλ σκοπεύει να ετοιμάσει ένα πακέτο DVD « Best of » με τις 5 ταινίες που συγκέντρωσαν τη μεγαλύτερη προσοχή κατά τη διάρκεια κάθε έκδοσης, κυρίως για χρήση από τις βιβλιοθήκες μέσων ενημέρωσης στη Γαλλία, και επομένως σε μη εμπορικό πνεύμα. Αυτές οι 5 ταινίες περιλαμβάνουν, φυσικά, τους νικητές των βραβείων που απονεμήθηκαν και οι κάτοχοι των δικαιωμάτων έχουν ήδη συμφωνήσει να επιτρέψουν τη χρήση αυτή σε μη αποκλειστική βάση. Φυσικά, θα επωφεληθούν αναλογικά από τα καθαρά έσοδα που θα προκύψουν από αυτή την προώθηση. Σε κάθε περίπτωση, η δραστηριότητα αυτή μπορεί να εξομοιωθεί με μια εμπορική δημοσίευση, καθώς θα συνδέεται πάντα με το Φεστιβάλ GredDoc και την προώθησή του.

Άρθρο 11

Οι σκηνοθέτες των οποίων οι ταινίες έχουν επιλεγεί ζητούν κατάλογο των μέσων προώθησης, προκειμένου να οριστικοποιηθεί η εγγραφή τους στο φεστιβάλ. Ο κατάλογος αυτός περιλαμβάνει συντακτικά στοιχεία (σύνοψη και σενάρια), οπτικά στοιχεία (φωτογραφίες της ταινίας και του σκηνοθέτη με τη φιλμογραφία του) και τεχνικά στοιχεία (αρχείο καθαρής τροφοδοσίας HD ή 4K της ταινίας με ελληνικό και αγγλικό ή γαλλικό ήχο και αρχείο τρέιλερ στα αγγλικά). Η τελική επικύρωση της εγγραφής στο φεστιβάλ είναι αποτελεσματική μόνο όταν το ICTV έχει όλα αυτά τα εργαλεία στη διάθεσή του δωρεάν και από τους κατόχους των δικαιωμάτων της ταινίας.

Άρθρο 12

Μόλις οι κάτοχοι των δικαιωμάτων ενημερωθούν για την επίσημη επιλογή της ταινίας τους, θα τους αποσταλεί πιστοποιητικό επιλογής από τους διοργανωτές του Φεστιβάλ. Μετά την αποστολή του πιστοποιητικού αυτού, και για καθαρά υλικοτεχνικούς λόγους, οι κάτοχοι των δικαιωμάτων δεν μπορούν να αποσύρουν μια ταινία από το πρόγραμμα του Φεστιβάλ.

Άρθρο 13

Το πρόσωπο που εισάγει την ταινία πιστοποιεί επίσημα ότι κατέχει όλα τα δικαιώματα της ταινίας ή ότι ενεργεί με τη σύμφωνη γνώμη του/των κατόχου/ων των δικαιωμάτων.

Άρθρο 14

Οι ταινίες που επιλέγονται ή/και βραβεύονται κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ GrecDoc μπορούν να προβληθούν για δεύτερη φορά κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους στο πλαίσιο των μηνιαίων προβολών του « GrecDoc Film Club ».

Άρθρο 15

Οι διοργανωτές του φεστιβάλ προσφέρουν στους κατόχους των δικαιωμάτων των εγγεγραμμένων ταινιών -χωρίς καμία υποχρέωση- τη δυνατότητα να συμπεριλάβουν την ταινία τους στη « Συλλογή GrecDoc » με τη μορφή DVD/blu-ray και στην πλατφόρμα ICTVOD, η οποία περιλαμβάνει ένα τμήμα ταινιών GrecDoc. Οι δυνατότητες αυτές προορίζονται αποκλειστικά για τις γαλλικές εκδόσεις της ταινίας και απαιτούν τη σύναψη χωριστής γραπτής συμφωνίας μεταξύ της Ecrans des Mondes και των κατόχων των δικαιωμάτων.

Άρθρο 16

Η εγγραφή μιας ταινίας στο Φεστιβάλ συνεπάγεται την ανεπιφύλακτη αποδοχή όλων των άρθρων του παρόντος κανονισμού.

Το Φεστιβάλ GrecDoc διοργανώνεται από την ένωση ECRANS DES MONDES

European Festival of Greek Documentaries

Article 1

The Documentary Festival GREDOC is organized by « Écrans des Mondes », a French non-profit association, which, for practical reasons, charges ICTV with its coordination. The Festival is open to the works of Greek documentary filmmakers. In the selection of films, the organizers and the selection committee take into account the artistic quality of the film, its strength of content and its originality. It is only quite exceptional that a film by a foreign director will be considered, provided of course that the topic is about Greece.

Article 2

Films may be entered by directors, producers, distributors or any other legal representative. Registration of a film at the Festival is free. Its distribution within the framework of the Festival in all its editions as well as in the associated monthly cycles (season) is also free and not subject to license fee payments. On the other hand, each film can only be broadcast within the season.

Article 3

A film previously rejected by the Festival cannot be resubmitted.

Article 4

For the selection phase, the films must be sent either with French or English subtitles. The availability of a French version or any another European version of the film, with the exception of English, represents, in the case of an equal vote, a decisive selection criterion for its distribution in the Festival and its cycles.

Article 5

Filmmakers whose films are scheduled for competition will be invited to the Paris Festival edition to present their film, provided that a sponsor agrees to finance air tickets as well as the cost of staying in France. They may, if convenient, also be invited to present their films in other European cities organizing local editions. The Festival organizers do their best to find such sponsors but, unfortunately, they cannot guarantee to achieve it for all films.

Article 6

The venue, date, time, order and number of showings (including any deprogramming) and entrance fees are the responsibility of the Festival organizers who will act in the best interests of the event.

Article 7

The selection committee is composed of the qualified personalities presided by the Director of the Festival. The latter usually makes a pre-selection based on his knowledge of the Greek production scene. Only the following technical devices are accepted for the selection of films: DVD or Blu-ray in a version subtitled in French or English, or a screening link in the same languages. In case of selection, the festival will need in addition to the pre-selection material a clean-feed version of the film in high definition, with the time-coded script containing the original version and translations in English or French. A press kit is also required. Participants should send only copies of their films; the Festival cannot be held responsible in case of damage to a sent master.

Article 8

The Festival Jury is made up of competent personalities from Greece and the rest of Europe. Its composition is determined by the Festival Director, based on the proposals of the organizers of French and European festivals. The Jury meets the weekend preceding the Parisian edition of the festival and awards, after due discussion and vote. There are the two main prizes, namely: GrecDoc d’Or and GrecDoc d’Argent. There is no financial reward attached to these Awards. The Jury and / or the Festival Director may also discern other awards depending on the specific situation of each edition.

Article 9

The rights holders of the selected films grant to the Festival a right of free use of the photographs and excerpts of the selected film (maximum 3 minutes) in the media (press, internet, TV), on the Festival website but only in for the purpose of promoting the Festival. They accept that their film will be shown without screening fee in the Festival’s dedicated venues in Paris and other European cities, and that they will be put on-line with restricted access (with log-in access and password) for the practical and organizational needs within the frame of public relations and work for the press of the festival, as well as for the work of the Jury.

Article 10

The Festival intends to prepare mainly for French public media libraries, so in a non-commercial spirit, a « Best of » DVD pack containing the 5 films that have been noticed the most during each edition. Among these 5 films, of course, might be the winners of the Awards, and the copyright holders are herewith already in agreement to authorize this use. They will, of course, be beneficiaries pro rata temporis of the net revenue generated by this put forward. In any case, this activity cannot be assimilated to a commercial publication, because it will always remain linked to the Festival.

Article 11

A list of promotional tools is requested from the directors whose films are selected in order to finalize their registration at the festival. This list includes editorial elements (synopsis and scripts), visuals (photos of the film and the director with its filmography) and technical support tools (HD file or 4K clean-feed of a trailer of the film with its Greek and English or French sub-titles). The final validation of the festival registration is effective only when ICTV has received all of these tools made available to the Festival free of charge by the rights holders.

Article 12

Upon announcement of the official selection of a film, a certificate of selection will be sent to the Filmmaker. After sending this certificate, and for purely logistical reasons, a film cannot be withdrawn from the programming of the Festival

Article 13

The person recording the film formally attests that he/she holds all the festival rights of the film or acts with the consent of its rights-holder.

Article 14

The films selected and / or awarded at the GrecDoc Festival may be subject of a second screening during the following year as part of the monthly screenings cycle « Cycle GrecDoc ».

Article 15

The festivam organisaters offer rights holders of the enrolled films the option of having their film feature on a « GrecDoc » DVD/blu-ray as well as on the ICTVOD streaming platform in the GrecDoc section. These options apply only to the frech version of the film and necessitates a seperate written agreement between Ecrans des Mondes and the rights holder.

Article 16

The registration of a film at the Festival implies the unconditional acceptance of all the articles of the present regulations.

The GREDOC Festival is organized by the non-for profit organization ECRANS DES MONDES


RÈGLEMENT G R E C  D O C Festival européen de documentaires grecs

Article 1

Le Festival de documentaires grecs GRECDOC est organisé par « Écrans des Mondes », association à but non-lucratif, qui, pour des raisons pratiques, charge la société ICTV de sa coordination. Le Festival est ouvert aux œuvres des réalisateurs grecs de films documentaires. Dans la sélection des films, les organisateurs et le comité de sélection prennent en compte à la fois la qualité artistique du film, sa force du contenu et son originalité. Ce n’est qu’à titre tout à fait exceptionnel qu’un film d’un réalisateur étranger sera considéré, à condition bien entendu que le sujet traite de la Grèce.

Article 2

Les films peuvent être inscrits par les réalisateurs, les producteurs, les distributeurs ou tout autre représentant légal. L’inscription d’un film au Festival est gratuite. Sa diffusion dans le cadre du Festival dans toutes ses éditions ainsi que dans les cycles mensuels y associés (saison) est également gratuite et non-assujetti à des paiements de droits de diffusion. Par contre, chaque film ne peut-être diffusé qu’à l’intérieur de la saison concernée.

Article 3

Un film déjà refusé par le Festival ne peut être soumis à nouveau.

Article 4

Pour la phase de sélection, les films doivent être envoyés soit en version sous-titrée française ou anglaise. La disponibilité d’une version française ou d’une autre version européenne du film, l’anglais mis a part, pour sa diffusion au Festival et ses cycles, représente en cas de vote égal un critère déterminant de sélection.

Article 5

Les réalisateurs dont le film est programmé en compétition seront invités au Festival de Paris pour présenter leur film, et ce sous réserve qu’un sponsor accepte de financer les billets d’avion ainsi que les séjours en France. Ils pourront, le cas échéant, également être invités à présenter leur film dans d’autres villes européennes, organisatrices d’éditions locales. Les organisateurs font de leur mieux pour trouver de tels sponsors mais ne peut malheureusement pas garantir d’y parvenir pour tous les films.

Article 6

Les lieux, la date, le choix horaire, l’ordre et le nombre de passages (y compris une éventuelle déprogrammation) et les tarifs d’entrée sont placés sous la responsabilité des organisateurs qui agiront au mieux des intérêts de la manifestation.

Article 7

Le comité de sélection est composé de personnalités qualifiées et présidé par le Directeur du Festival. Ce dernier procède habituellement à une pré-sélection en fonction de sa connaissance de la production grecque Seuls sont acceptés pour la sélection des films les supports suivants : DVD ou Blu-ray en version sous-titrée française ou anglaise, ou un lien de visionnage dans les mêmes langues. En cas de sélection, le festival aura besoin en plus d’un dossier de presse et d’une version clean-feed du film en haute définition, avec le script time-codé, en version originale et en version anglaise ou française. Les participants ne doivent envoyer que des copies de leur film. Le Festival ne saurait être tenu responsable en cas de dommage sur un master envoyé.

Article 8

Le Jury du Festival est composé de personnalités compétentes de Grèce et du reste de l’Europe. Sa composition est déterminé par le Directeur du Festival sur proposition de responsables de festivals français et européens. Le Jury se réunit le week-end précédant l’édition parisienne du festival et décerne, après due discussion et vote, les deux principaux prix, savoir: GrecDoc d’Or et GrecDoc d’Argent. Ces prix, sauf exception, ne sont pas dotés de rémunérations. Le Jury et/ou la Direction du Festival pourra également discerner d’autres récompenses en fonction de la situation spécifique de chaque édition.

Article 9

Les ayants-droits des films sélectionnés accordent au Festival un droit d’utilisation gracieux des photos et des extraits des films sélectionnés (3 minutes maximum) dans les médias (presse, internet, TV), sur le site internet du Festival et ceci uniquement à des fins de promotion du Festival. Ils acceptent que leur film soit montré sans rémunération dans les salles dédiées du Festival à Paris et dans les autres villes européennes, et qu’ils soit mis en ligne en accès restreint (avec accès par log-in et mot de passe) pour les besoins d’organisation et de relations publiques et presse du festival, ainsi que pour les travaux du Jury.

Article 10

Le Festival a l’intention de préparer, principalement à destinations des médiathèques de France, donc dans un esprit non-commercial, un pack DVD « Best of » comportant les 5 films qui ont été remarqués le plus lors de chaque édition. Parmi ces 5 films figurent bien sûr les lauréats des prix accordés, et les ayants-droits sont d’ores et déjà d’accord pour autoriser cette utilisation à titre non-exclusif. Ils seront, bien entendu, bénéficiaires au prorata temporis des recettes nettes générées par cette mis en avant. en aucun cas, cette activité peut être assimilée à une publication commerciale, car elle restera toujours lié au Festival GredDoc.

Article 11

Une liste d’outils promotionnels est demandée aux réalisateurs dont les films sont sélectionnés de manière à finaliser leur inscription au festival. Cette liste comporte notamment des éléments éditoriaux (synopsis et scripts), visuels (photos du film et du réalisateur avec sa filmographie) et technique (fichier HD ou 4K clean-feed du film avec son chinois et anglais ou français et fichier d’une bande annonce en anglais). La validation définitive de l’inscription au festival n’est effective que lorsque ICTV dispose de tous ces outils mis à la disposition du Festival gratuitement et par les ayants-droits du film.

Article 12

Une fois mention faite aux ayants-droits de la sélection officielle de son film, un certificat de sélection lui sera envoyé par les organisateurs du Festival. Passé l’envoi de ce certificat, et pour des raisons purement logistique, un film ne peut être retiré par ses ayants-droits de la programmation du Festival

Article 13

La personne inscrivant le film atteste formellement détenir tous les droits du film ou agissant avec l’accord de son/ses ayant-droits.

Article 14

Les films sélectionnés et/ou primés lors du Festival GrecDoc peuvent faire l’objet d’une deuxième diffusion dans le courant de l’année suivante dans le cadre des projections mensuelles  « Cycle GrecDoc »

Article 15

L’inscription d’un film au Festival implique l’acceptation sans conditions de tous les articles du présent règlement.

© 2022 Ecrans des Mondes