ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ – Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Ελληνικών Ντοκιμαντέρ

Άρθρο 1
Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ GREDOC διοργανώνεται από την Écrans des Mondes, μια γαλλική ένωση μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, η οποία, για πρακτικούς λόγους, δίνει στην ICTV την ευθύνη για το συντονισμό του φεστιβάλ. Το Φεστιβάλ είναι ανοιχτό σε έργα Ελλήνων δημιουργών ντοκιμαντέρ. Κατά την επιλογή των ταινιών, οι διοργανωτές και η επιτροπή επιλογής λαμβάνουν υπόψη την καλλιτεχνική ποιότητα της ταινίας, τη δύναμη του περιεχομένου και την πρωτοτυπία της. Κατ’ εξαίρεση μπορεί να επιλεγεί και μία ταινία μη Έλληνα σκηνοθέτη, υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι το θέμα της ταινίας αφορά την Ελλάδα.

Άρθρο 2
Οι ταινίες μπορούν να δηλωθούν στο Φεστιβάλ από διευθυντές, παραγωγούς, διανομείς ή οποιονδήποτε άλλο νόμιμο εκπρόσωπο. Η συμμετοχή μιας ταινίας στο Φεστιβάλ είναι δωρεάν. Η διανομή τους στο πλαίσιο του Φεστιβάλ και σε όλες τις μορφές προβολής του καθώς και στους σχετικούς μηνιαίους κύκλους (σεζόν) είναι επίσης δωρεάν και δεν υπόκειται σε καταβολή αμοιβών. Ωστόσο, κάθε ταινία μπορεί να προβληθεί κατά τη διάρκεια του εκάστοτε κύκλου του φεστιβάλ.

Άρθρο 3
Μια ταινία που έχει ήδη απορριφθεί από το Φεστιβάλ δε μπορεί να υποβληθεί εκ νέου.

Άρθρο 4
Για τη φάση επιλογής, οι ταινίες πρέπει να αποστέλλονται είτε με γαλλικούς είτε με αγγλικούς υπότιτλους. Η διαθεσιμότητα της γαλλικής εκδοχής ή οποιασδήποτε άλλης ευρωπαϊκής εκδοχής της ταινίας, εκτός από την αγγλική, αποτελεί, σε περίπτωση ισότιμης ψηφοφορίας, αποφασιστικό κριτήριο επιλογής για τη διανομή της στο Φεστιβάλ και τους κύκλους του.

Άρθρο 5
Οι κινηματογραφιστές των οποίων οι ταινίες επιλέχθηκαν στον διαγωνισμό, θα προσκληθούν στην προβολή του Φεστιβάλ του Παρισιού για να παρουσιάσουν την ταινία τους, με την προϋπόθεση ότι ένας χορηγός συμφωνεί να χρηματοδοτήσει τα αεροπορικά τους εισιτήρια καθώς και το κόστος διαμονής στη Γαλλία. Υπάρχει ακόμα και η πιθανότητα πρόσκλησής τους σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις που διοργανώνουν τοπικές προβολές. Οι διοργανωτές του Φεστιβάλ καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την απόκτηση χορηγίας, αλλά, δυστυχώς, κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό για όλες τις ταινίες.

Άρθρο 6
Ο τόπος, η ημερομηνία, η ώρα, η σειρά και ο αριθμός των διεθνών προβολών (συμπεριλαμβανομένου οποιουδήποτε προγραμματισμού) και η τιμή των εισιτηρίων υπόκεινται στην ευθύνη των διοργανωτών του Φεστιβάλ που ενεργούν προς το συμφέρον της εκδήλωσης.

Άρθρο 7
Η επιτροπή επιλογής αποτελείται από καταρτισμένα μέλη και προεδρεύει ο Διευθυντής του Φεστιβάλ. Ο τελευταίος κάνει συνήθως μια προεπιλογή βασισμένη στις γνώσεις του για την ελληνική σκηνή. Μόνο οι παρακάτω προδιαγραφές γίνονται αποδεκτές για την επιλογή ταινιών: DVD ή Blu-ray με υπότιτλους στα γαλλικά ή στα αγγλικά ή με έναν σύνδεσμο προβολής στις ίδιες γλώσσες. Σε περίπτωση επιλογής, το φεστιβάλ θα χρειαστεί παράλληλα με το υλικό προεπιλογής μια εκδοχή clean feed (το αρχείο της ταινίας χωρίς υπότιτλους) σε υψηλή ευκρίνεια, με το σενάριο που περιέχει την αρχική έκδοση και τις μεταφράσεις στα αγγλικά ή τα γαλλικά. Απαιτείται επίσης προωθητικό υλικό (press kit). Οι συμμετέχοντες πρέπει να στείλουν μόνο αντίγραφα των ταινιών τους. Το Φεστιβάλ δεν φέρει καμία ευθύνη σε περίπτωση βλάβης του πρωτότυπου.

Άρθρο 8
Η κριτική επιτροπή αποτελείται από ικανά μέλη, από την Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη. Η σύνθεσή της καθορίζεται από τον Διευθυντή του Φεστιβάλ, με βάση τις προτάσεις των διοργανωτών γαλλικών και ευρωπαϊκών φεστιβάλ. Η κριτική επιτροπή θα συναντηθεί ένα Σαββατοκύριακο πριν την προβολή στο Παρίσι και τα βραβεία θα δοθούν μετά από συζήτηση και ψηφοφορία. Υπάρχουν δύο κύρια βραβεία, και συγκεκριμένα τα: GrecDoc d’Or και GrecDoc d’Argent. Δεν υπάρχει αμοιβή για τα βραβεία. Η Κριτική Επιτροπή ή / και ο Διευθυντής του Φεστιβάλ μπορούν επίσης να θεσπίσουν και άλλα βραβεία ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες της κάθε προβολής.

Άρθρο 9
Οι κάτοχοι πνευματικών δικαιωμάτων των επιλεγμένων ταινιών παραχωρούν στο Φεστιβάλ δικαίωμα δωρεάν χρήσης των φωτογραφιών και των αποσπασμάτων της επιλεγμένης ταινίας (μέγιστο 3 λεπτά) στα μέσα ενημέρωσης (τύπος, διαδίκτυο, τηλεόραση) και στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ, αλλά μόνο για τον σκοπό της προώθησης του Φεστιβάλ. Οι δημιουργοί συμφωνούν στην προβολή της ταινίας χωρίς αμοιβή στα αφιερώματα του Φεστιβάλ στο Παρίσι και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Αυτό θα γίνεται διαδικτυακά με περιορισμένη πρόσβαση (κωδικός πρόσβασης) για τις πρακτικές και οργανωτικές ανάγκες στο πλαίσιο των δημοσίων σχέσεων και της προώθησης του φεστιβάλ στον Τύπο, καθώς και για τις ανάγκες της Κριτικής Επιτροπής.

Άρθρο 10
Το Φεστιβάλ σκοπεύει να ετοιμάσει, κυρίως για τις γαλλικές δημόσιες βιβλιοθήκες μέσων μαζικής ενημέρωσης ¬επομένως σε μη εμπορικό πνεύμα, ένα πακέτο DVD « Best of » («Οι καλύτερες ταινίες») που περιέχει τις πέντε ταινίες που ξεχώρισαν σε κάθε προβολή. Μεταξύ αυτών των πέντε ταινιών, φυσικά, θα μπορούσαν να είναι οι νικητές των βραβείων. Οι κάτοχοι των πνευματικών δικαιωμάτων θα πρέπει να έχουν ήδη συμφωνήσει για αυτή τους τη χρήση. Φυσικά, θα δικαιούνται κατ’ αναλογία χρόνου, τα καθαρά έσοδα που προκύπτουν από αυτή την προώθηση. Εν πάση περιπτώσει, αυτή η δραστηριότητα δεν μπορεί να χαρακτηριστεί με οποιονδήποτε τρόπο εμπορική, καθώς θα παραμένει πάντοτε συνδεδεμένη με το Φεστιβάλ.

Άρθρο 11
Ζητείται μια λίστα με προωθητικό υλικό από τους σκηνοθέτες των οποίων οι ταινίες έχουν επιλεγεί προκειμένου να οριστικοποιηθεί η εγγραφή τους στο φεστιβάλ. Αυτός ο κατάλογος περιλαμβάνει στοιχεία σύνταξης (σύνοψη και σενάρια), εικονογραφήματα (φωτογραφίες της ταινίας και του σκηνοθέτη με τη φιλμογραφία του) και εργαλεία τεχνικής υποστήριξης (αρχείο HD ή clean feed 4K με τους ελληνικούς και τους αγγλικούς ή γαλλικούς υπότιτλους). Η τελική επικύρωση της συμμετοχής στο φεστιβάλ πραγματοποιείται μόνο όταν η ICTV έχει λάβει από τους κατόχους των δικαιωμάτων όλο το υλικό που διατίθεται στο Φεστιβάλ δωρεάν.

Άρθρο 12
Με την αναγγελία της επίσημης επιλογής μιας ταινίας, θα αποσταλεί πιστοποιητικό επιλογής στον δημιουργό. Μετά την αποστολή αυτού του πιστοποιητικού, και για καθαρά υλικοτεχνικούς λόγους, μια ταινία δεν μπορεί να αποσυρθεί από τον προγραμματισμό του Φεστιβάλ.

Άρθρο 13
Ο / Η κάτοχος της ταινίας βεβαιώνει επίσημα ότι κατέχει όλα τα πνευματικά δικαιώματα της ταινίας ή ενεργεί με τη συγκατάθεση του κατόχου των δικαιωμάτων.

Άρθρο 14
Οι ταινίες που επιλέγονται ή / και βραβεύονται στο Φεστιβάλ GrecDoc μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο δεύτερης προβολής κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους στο πλαίσιο του μηνιαίου κύκλου προβολών «Cycle GrecDoc».

Άρθρο 15
Η συμμετοχή μιας ταινίας στο Φεστιβάλ προϋποθέτει την άνευ όρων αποδοχή όλων των άρθρων των παρόντων κανονισμών.
Τόπος & ημερομηνία:
Όνομα:
Υπογραφή:

Το Φεστιβάλ GREDOC διοργανώνεται από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό ECRANS DES MONDES